Skip to main content

Mentorschap voor persoonlijke beslissingen.
U kunt mentorschap aanvragen als iemand door een lichamelijke of geestelijke beperking niet in staat is om zelfstandig beslissingen te nemen over zijn of haar persoonlijke verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding. Een mentor ondersteunt bij het maken van deze beslissingen en behartigt de belangen van de betrokkene op het gebied van zorg en welzijn. Mentorschap kan nodig zijn voor mensen met dementie, verstandelijke beperkingen, psychiatrische problemen of ernstige lichamelijke aandoeningen. Het doel is om de kwaliteit van leven te waarborgen en ervoor te zorgen dat de persoon de juiste zorg en ondersteuning krijgt, afgestemd op zijn of haar persoonlijke behoeften en wensen.

Bewind en mentorschap combineren.
U kunt bewindvoering en mentorschap samen aanvragen. Ook is het mogelijk om eerst bewindvoering aan te vragen en later mentorschap, of andersom. Het is echter niet mogelijk om naast curatele ook bewindvoering en mentorschap aan te vragen. Wel kan curatele worden omgezet in bewindvoering en mentorschap. Hiervoor moet u naar de kantonrechter.

Handelingsbekwaam of handelingsonbekwaam.
Volgens de wet wordt iemand vanaf 18 jaar als meerderjarig en handelingsbekwaam beschouwd, tenzij die persoon onder curatele is gesteld. Handelingsbekwaam betekent dat de persoon geen toestemming meer nodig heeft van zijn of haar wettelijke vertegenwoordiger(s), zoals ouder(s) met gezag of een voogd, om bijvoorbeeld een huis te kopen of te huren.

Mentoren:

Benoembaar:

TheoW640

  • Theo Wildervank, bewindvoerder, mentor, curator

Helena vd Laan

 

  • Helena van der Laan, mentor